ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι οι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσίων

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.
Επίσης,   προλαμβάνουν τον καρκίνο (καρκίνο του μαστού και του προστάτη) ή καθυστερούν την εξέλιξη του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Βοηθούν έτσι στη δυσκοιλιότητα αλλά και στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και αλλά και την κατάθλιψη.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού. Μπορούμε να  βάλουμε τους λιναρόσπορους στο νερό όλη τη νύχτα, ώστε να μαλακώσει το κέλυφός και έτσι μπορούν να μπουν σε δημητριακά  ή σε σαλάτες ή με λίγο μέλι είτε να καταναλωθούνως ρόφημα.

Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων. Επίσης, μελέτη σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.

Θρεπτική αξία ξηρών καρπών

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

Tα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και

ΒΡΩΜΗ

Χάρη στην πλούσια διατροφική της αξία η Βρώμη βοηθάει: Στη

ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ

Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν